PICT1793.JPG

Dårlig ånde skyldes som oftest bakteriebelegg på grunn av for mye tannsten, som igjen skyldes dårlig munnhygiene. Det kan også skyldes infeksjoner i munnhulen eller svulster i munnhulen hos eldre hunder. Dårlig ånde kan også skyldes mer alvorlige sykdommer som sukkersyke, nyresykdom ellers fordøyelsesbesvær.

Tennene begynner å komme frem når valpen er rundt 3 uker, 28 i tallet. Rundt uke 12 begynner fellingen og barracuda-tennene blir erstattet med 42 mer behagelige tenner. I tannskifteprosessen vokser den nye tannen fram under den gamle og dytter den til slutt ut. Noen ganger kan man se at det er doble tenner og hvis den gamle tannen ikke har falt ut når den nye er ca 2-4mm ute bør man se om den kan fjernes for å unngå feilstilling. Som oftest er ikke dette noe problem.

Tannen er et levende organ og har sin levetid. Forhåpentligvis så lenge som hunden lever, men skader og sykdommer kan oppstå. Det ytterste laget på tannen er emaljen. Den er knallhard og skal ha en blå/hvitaktig farge. Emaljens overflate kan sprekke ved ytre påvirkning som å tygge bein. Man skader også emaljen ved å skrape bort plakk og tannsten selv. En misfarget emalje kan tyde på skader eller en død tann. Iflg statistikken vil 85% av hunder få problemer eller sykdommer i munnhulen.

En vanlig komplikasjon av tannstensdannelse er betennelse i tannkjøttet, Periodontitt. Som oss mennesker får også hundene bakteriebelegg/plakk på tennene som etter hvert blir til tannsten. Plakk dannes av bakterier, forrester og spytt. Spyttproduksjonen er størst ved hjørnetennene og molarene. Her kan man se at tannstenen legger seg som et brunt hardt belegg. Hvis tannstenen får bygge seg opp over lang tid vil den etter hvert kunne skape en betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet vil bli rødt, hovent og blø lett ved berøring. Hunden vil også få dårlig ånde. Dette må inn til veterinær for å fjernes.

Tannbyll kan også forekomme. Formålet til byllen er å tømme seg letteste vei og til blodrike områder, og forårsaker kroniske smerter. Det er gjort noe forskning på at nyrebetennelse, leverbetennelse, en del rygg og leddlidelser, hjerteklaffbetennelse og lungebetennelse kan være forårsaket av tannbyller.

Caries, hull i tennene, er sjelden, men repareres på samme måte som hos mennesker. Man kan legge en fylling eller i verste fall trekke tannen.

En knekt tann kan repareres hvis veterinærene der du bor har den kunnskapen, men i de fleste til feller vil den trekkes. Det er ingenting i veien for at hunden skal kunne klare seg uten tenner.

PICT1794.JPG

Moralen i dette blir da som følger: puss, puss, så får du en suss. Hver eneste tann med børste og vann, puss, puss, så får du en suss!

Hos veterinær får du både tannbørste og tannpasta beregnet på hund. Enkelte forprodusenter reklamerer med at foret fjerner tannsten, bare svindel! Noen produkter kan fjerne en del belegg, men det blir i så fall bare på molarene der hunden tygger, og så kan du jo spørre deg spørsmålet om hvor mye din hund tygger kontra sluker... Hjørnetennene er like utsatte. Ikke la hunden bite i harde ting og bein er fy fy! Myke tyggebein og slikt som tennene får synke ned i er bra. Det er også en fordel å fore med tørt for i stedet for oppbløtt for.

En tannrens hos Finnsnes Dyrlegesenter vil koste rundt 600,-. Kanskje noe å tenke på?