Jeg og Alexander Fjellstad skal gå på samme parti oppe i Grønliskaret. Kåre Nergård skal dømme og vi regne med en fin dag ettersom han er lommekjent og en skikkelig jeger. Vi skal ut med et reint UK parti og da kan dagen bli lang.

Allerede ute i første runde begynner det å flakse ryper. Yousee til Alexander får seg et fuglearbeid i sitt første slipp og kan flyte på følelsen resten av dagen. Rett før Sabre sitt andre slipp har det vært så mye ryper i lufta at hun er helt fjernstyrt. Hører ikke på mor og når hun får slipp ender det med to støkk på nyslått fugl. Den ene springer hun bare rett over slik at den letter bak henne. Huff, trua på at det skal bli premie denne dagen datt rett ned til null!

Men det positive i dette slippet er at makker som er nybegynner får seg en stand på sin ES. Han går på og tar opp fuglen, men stoppes greit og æ får skyte litt J.Utover dagen er det flere hunder som får fuglearbeid.

I fjerde slipp skal ES Itzas Peik ut og han skulle ut mot samme makker som i første slipp, hvis vi nå klarte å huske hvem det var... Jeg og Sabre var snar på foten frem til startstreken og hundene får slippordre. Peik går opp til venstre og Sabre til høyre. Etter ei stund lurer dommer på ”Ka ho gjør den hund din, står ho?” Vesst gjør ho det.

Inne i et kratt har hun festa en så nydelig stand at jeg nesten ikke kan tro at det er sant. Og Sabre vente tell og med til jeg kommer opp og får røyse. Hun kanonreiser en enkel rype, jeg stuper på hode inn i krattet samtidig som jeg skriker sitt og får fyrt av et skudd. ”Harriet, e du rund under føten?” kommer det tørt fra Kåre. Sabre får roe seg litt før hun utreder.

Vibeke har vært på leting etter Peik og kom på han i stand, men desverre støkket hun opp rypene. Begge er ute i søk igjen og Peik går ned til høyre og støkker noen ryper. Sabre går ned mot samme kratt og fester stand. Mor sjøl tror det bare er en tomstand, men vi går ned mot krattet og ser at Peik kommer ned fremfor oss og fester stand på andre siden av krattet uten å ha sett Sabre.

Jeg og Vibeke går opp til hundene og reiser samtidig. Jeg ser ikke hva som skjer med Peik, men rundt Sabre spruter det ut ryper, men ho roes etter 20-25 meter. Vi får beskjed om å koble hundene og Kåre begynne å redegjøre for resten av partiet. Peik har hatt litt for mange sjangser på fugl og får en 3UK. Jeg har håp om en 2UK og venter spent på Hva Kåre har å fortelle.

Han redegjør og for sine prestasjoner i dag får Sabre en 1UK. Det bare datt ut av meg ”får æ det!!?”. ”Ja, nu har du masa om den derby billetten hele dagen, så æ måtte vel føye dæ, hehe”. Det er ikke fritt for at det er snørr og tårer hos ho mor. Turen heim over fjellet har aldri vært så lett!

Det er jo ikke bare å holde glise tilbake når man møte på folk nede ved hovedkvarteret igjen og ryktan har fløye før oss så det blir nån gode klemmer.

Alexander og Yousee har fått en 3UK. Det var Yousee sin tredje UK start. Forrige helg stilte de i Fullkombinerten og gikk til 2UK på fjellet , men desverre mista de premien da vannapporten ikke satt som den skulle. Da er det godt å få revansj og premie.

Søndag gikk vi i Leirbogdalen i et UK/AK parti. Einar Holmvik fra Verdal dømte på en utrolig flott måte. Han så etter det positive i hundene og dømte rettferdig. I første runde gikk det opp masse fugl uten at hundene klarte å få situasjoner på dæm. Medvind gjorde sitt til at det ble vanskelig. To AK hunder gikk ut pga ettergang.

De to gjenværende AK hundene viste klasse og stor ro stand og støkk. Desverre hadde de allerede i første runde pådratt seg minus, slik at det ikke ville bli delt ut noen 1AK.

Været var ikke det aller beste. Skodde med påfølgende skodderegn, god vind og 7 grader gjorde sitt til at alle ble våte og kalde. Men ryper var det nok av til alle og det gjorde dagen til å holde ut selv om tenna klapret til tider.

Yousee er uheldig å støkker fugl. Alexander roer henne greit, men så støkker hun på nytt. Han setter henne på fløyta og mens det flakser av ryper rundt henne sitter hun helt rolig og ser på hva som skjer. Helt fantastisk!

I sitt andre slipp går Sabre mot Breton Kira. Hun var uheldig i sitt første slipp og kræsjet med makker og kom seg ikke skikkelig ut i søk. Men etter å ha sett så mye fugl har Kira våknet og setter alle kluter til. Hun tar stand i et kratt, men klarer ikke å presentere fugl og støkker den etterhvert under utredning. Sabre kommer til i krattet og i lag støkker de et par ryper til og forfølger friskt.

Sabre går opp til høyre og jeg ser henne såvidt gjennom krattet og melder stand. Hun er litt usikker, logrer litt med halen og vil ikke reise før jeg kommer helt opp. Hun går på uten at det kommer fugl og prøver å spore opp fuglen uten å lykkes. Hun slår seg opp til høyre og kommer ned igjen bak meg og støkker en enkel rype. Jeg skriker sitt og skyter selv om det ikke er en stand i forkant. Det bare går helt automatisk... Hun setter seg bent ned og får ros av dommer for det.

GS Madonna og Sverre Andersen er ute på slipp og får seg et komplett fuglearbeide. Vi ser ikke situasjonen, men det er ikke tvil om at Donna går til høyste premie i likhet med flere unghunder i dag.

Så er det AK hundene sin tur. De går inn i et skogbelte oppe i fjellsiden mens vi står nede og ser. Fra krattet hører vi tilsammen åtte skudd, mange sitt og ryper i søkk og kav. Etter kanonaden tar vi matpause og begge AK hundene avsluttes med premie. SV Mocca til Sigmund Nyborg får en 3AK.

Etter matpausen er vi nokså kalde, men tanken på å kunne få seg et fuglearbeid og kanskje premie melder seg. Vi har riktignok gått ut i marka i dag uten ambisjoner, lykkelige etter gårdagen, men det hadde jo vært gøy med nok en premie!

Flere UK hunder melder seg på premielista etterhvert. I sitt siste slipp går Sabre mot KV Nina til Lars Haugene. Sabre slår seg nedover mot venstre langs elvekanten. Hun fester stand mot et kratt og dommer gir beskjed om at jeg må prøve å få til røys. Jeg går rolig opp til Sabre og ber henne reise. Hun er usikker på hvor fuglene ligger og reiser i etapper gjennom krattet. Helt på enden fester hun stand igjen. Mor har nå nesten hunget opp ned i krattet for å komme seg gjennom, bare åling som mangler. Hun reiser tre ryper, mor skriker og prøver å få av skudd. ”Sitt, skyyyt, helv...”. Med begge hender på revolveren og to fingre på avtrekkern går endelig skuddet av. Sabre får sin premie, 2UK!

For ei helg! Nina kommer ned med 3UK og Madonna med 1UK. Desverre kommer ikke Yousee mer for fugl i dag. Over 100 ryper har vi hatt i luften og 8 av 12 hunder blir premiert. Einar kommer nesten for sent til flyet sitt i iveren etter å la gode hunder lykkes.

Nå er det jakt og trening som er fokus før det braker løs igjen i slutten av september.

Vi sees på Kongsvold!

Harriet og Sabre